Dec 20, 2021 - Ukraine

Afbeelding 1

 

 

 

 

 

 

Nederlandse en Oekraïense gemeentelijke experts hebben met ambtenaren in Oost-Oekraïne gewerkt aan plannen om het crisis- en risicomanagementsysteem van 4 Oekraïense gemeenten te verbeteren.

Daarbij werden onderdelen van de Nederlandse aanpak, zoals het inzetten van vrijwilligers en nadruk op inter- en intragemeentelijke samenwerking, geïntegreerd in de methodologie van strategische plannen. De samenwerking vond plaats in het kader van USAID's programma Democratic Governance East.

Uitdagingen voor Oekraïnse gemeenten

De gemeenten Popasna, Severodonetsk, Lysychansk en Rubizhne worden geconfronteerd met een groot aantal uitdagingen, variërend van milieuschade door mijnbouw en bosbranden tot een gebrek aan geld voor noodmaatregelen, en van gezondheidscrises tot industriële ongevallen. Deze problemen worden verergerd door het aanhoudende conflict in Oost-Oekraïne. Soms is er lange tijd geen water, elektriciteit en internet, of is het vanwege de slechte infrastructuur lastig om inwoners in afgelegen gebieden te bereiken wanneer een crisis zich voordoet.

Voorbereiding op crisis- en noodsituaties

In een dergelijke uitdagende omgeving is capaciteitsopbouw van fundamenteel belang, net als de uitwisseling van ideeën over hoe de risico’s van crisis- en noodsituaties moeten worden beoordeeld, en de specifieke rol van lokaal bestuur daarin. Daarom bespraken de deelnemers verschillende nationale en internationale voorbeelden van systemen voor risicobeperking, leerden ze onder meer over het werven van vrijwilligers en over methoden om een beleidsplan voor crisisbeheer te ontwikkelen.

Inbreng van Nederlandse expertise

Sjirk Meijer, expert crisismanagement en voormalig raadslid van de (toenmalige) gemeente Nuth, en Hans van Mensvoort, strategisch beleidsadviseur bij de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant, zetten samen met 2 Oekraïense collega’s hun expertise van crisismanagement in voor het gezamenlijk ontwikkelen van 4 crisismanagementstrategieën. Jeroen Lalleman van de VNG deelde kennis en ervaringen over intergemeentelijke samenwerking uit Nederland in een regionale conferentie.

De strategieën liggen nu voor bij de gemeenteraden ter goedkeuring. De gemeente Rubizhne heeft al ingestemd met de verdere uitwerking van beleids- en actieplannen. En ook andere gemeenten in de regio Luhansk hebben interesse getoond in deze aanpak.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze activiteit kunt u contact opnemen met projectmanager Thymen Ballering (thymen.ballering@vng.nl).

Bent u ook een ervaren professional op het gebied van lokaal bestuur, en wilt u voor ons adviesopdrachten van korte of lange duur uitvoeren? Neem contact op met VNG International (vng-international@vng.nl).

Over Democratic Governance East

USAID's programma Democratic Governance East wordt uitgevoerd door Chemonics International, met bijdragen van VNG International. Het doel is de band en het vertrouwen tussen de burgers en hun regering in Oost-Oekraïne te versterken. De methodologie richt zich op

  • groter draagvlak voor een gedeelde burgercultuur gebaseerd op gemeenschappelijke waarden en inzichten –
  • hogere participatie om de bestuurs- en hervormingsprocessen in Oekraïne te verbeteren en de problemen van de gemeenschap te helpen oplossen
  • Ligging van de 4 gemeenten nabij de frontlinie

afbeelding

Back to news archive
Share this page